A megalapozott gyanú szerint a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség munkatársai 2019. december 11-én, a Maros híd alatt, ellenőriztek négy olyan személyt, akik sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. Az illegális határátlépőket a gyanúsított és a csempész előzetes megállapodása szerint a helyszín közelében gépjárművével várakozó társ szállította volna Magyarországon keresztül Ausztriába, 200 ezer forint fejében. A társat a rendőrök szintén igazoltatták.

A gyanúsított eközben autójával Makón várakozott arra, hogy feladata szerint a migránsokat szállító autót Nyugat-Európa felé kísérje, szintén 200 ezer forint hasznot remélve. Közben társának telefonon keresztül folyamatosan utasításokat adott, majd elfogásának hírére a helyszínről Budapestre távozott.

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a gyanúsított letartóztatásának elrendelésére a szökés veszélye, a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt tett indítványt az ügyészség.