Újraindult az egészségügyi ellátás az országban. Hétfőtől minden vizsgálat korlátozás nélkül igénybe vehető, és óránként már négynél több beteget is kezelhetnek az orvosok. Az előjegyzés viszont maradt, a szakrendelőkbe és háziorvosokhoz ezután is időpontot kell kérni, és kötelező a maszk viselése is. A kórházak jelentős részében feloldották a látogatási tilalmat. A koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak nyolcvan százalékát pedig visszaállítják a normál ellátásra.

„Mindenkinek az a célja, hogy az elhalasztott ellátásokat minél gyorsabban lehessen pótolni, és helyreálljon tulajdonképpen az egészségügyi ellátásnak a régi folyamata, és mindösszesen az elkülönített ágyak húsz százalékét kell biztonsági tartalékként fenntartani” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A kulturális élet is fokozatosan újraindul. A könyvtárak ismét kinyithattak. A legtöbb helyen egyelőre még csak rövid ideig lehet tartózkodni.

A tömegközlekedésben is vannak változások. Az arc eltakarása továbbra is kötelező, de a Volánbusz járatain ismét lehet menetjegyet váltani. A BKK járatain a felszállás újra az első ajtón történik, és eltávolították a kordonokat is, hogy az utasok nagyobb távolságot tudjanak tartani egymástól. További könnyítés, hogy már a fővárosban is lehet tartani 200 fő alatti családi rendezvényeket.

„A fővárosban a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, amennyiben a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Szintén a mai naptól a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátóüzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható. Ezeken a családi rendezvényeken az általános védelmi intézkedésként meghozott védőtávolság betartásának kötelezettsége nem mellőzhető” – fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésével a mozik és színházak is újranyithatnak.

A kormány várhatóan szerdán dönt majd a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról.