Pánikgomb pedagógusoknak – speciális mobil applikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a parlamentben azt mondta, hogy a pánikgombbal a tanár az iskolaőrt riaszthatná, ha baj van, akik várhatóan szeptembertől kezdhetik meg munkájukat ott, ahol erre igény van.

Horváth László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn elmondta, azok az iskolák, akik kérik és szükségük van rá, azok fogják ezt a lehetőséget megkapni.

„Ez nem kötelező, illetve nem szól az idők végezetéig. Tehát, ha valaki kéri és azt mondja egy idő után, hogy köszönöm szépen, de már nincs rá szükségem, akkor nála megszűnik ez az intézmény” – jelentette ki a miniszteri biztos.

Hozzátette: az iskolaőrség elsődleges feladata egyébként is az, hogy visszatartson, ha kell elrettentsen, puszta jelenlétével fokozza az iskolában dolgozók és tanulók biztonságát.

Arra is lehetőséget ad mindez, amelyre eddig nem volt lehetőség, hogy ha szükséges, akkor – mint fogalmazott – gyors, erős és hatékony közbelépéssel akadályozza meg az őr az agresszort.

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kérdésre válaszolva azt mondta, a középiskolákban, a szakképzésben, illetve az általános iskolák felső tagozataiban fordul elő leginkább erőszakos, zaklatás jellegű tevékenység akár diákok között, akár tanárok és diákok között.

A TELJES CIKKET A HIRADO.HU OLDALON OLVASHATJÁK!