Fekete Péter a Lencsési Óvoda Napsugár tagintézményében megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2015-ben elindított program első évében 12 óvoda nyert el - átlagosan 1,3 millió forint - forrást.

Ebből az alapból azokat az óvodákat támogatták, amelyek a napi nevelői munka mellett kiemelten foglalkoznak azzal, hogy kulturális intézmények (színházak, bábszínházak, könyvtárak, koncerttermek) szolgáltatásait is igénybe vegyék.

A november 7-én megjelent pályázati felhívásra egy hónapig lehet benyújtani igényeket, s az államtitkár abban bízik, hogy azokat még az idén el is bírálják.

Így 2019-ben várhatóan 20-22 óvoda érdemelheti ki a Kincses kultúróvoda címet és részesülhet az immár több mint 30 millió forintos keretből.

Szarvas Péter (független), Békéscsaba polgármestere  azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fiatal felnőttekre, akik életpályájuk megtervezésekor azt is mérlegelik, hogy milyen óvodák működnek az adott településen. A békéscsabai óvodákban magas szintű szakmai nevelőmunka folyik, és a nyolc óvoda szinte mindegyikében befejeződött vagy éppen zajlik infrastrukturális fejlesztés - mondta.