A statisztikák alapján a halálos balesetek száma az elmúlt évekkel összehasonlítva stagnál, azonban továbbra is eléri az évi 15 ezres számot a személyi sérüléssel járó incidensek száma – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egy kreatív és kampányvideóban hívja fel a közlekedők figyelmét arra, hogy fontos a baleset-megelőzés és a biztonságos közlekedés. „Közlekedjünk felelősen, hogy mindenki hazaérjen!” – hangzik el a kampányvideóban.

Gál Kristóf elmondta, nemcsak a kisfilm lett sokkoló, hanem főként a számok, amik szerepelnek benne. A matematika törvényszerűségét alapul véve az eddigi adatok szerint 2018-ban már több mint 530-an vesztették életüket, a számítások alapján az év utolsó két hónapjában még százan válhatnak áldozatul.

A szóvivő úgy fogalmazott, ennek a több száz embernek tragikusan ért véget az élete. Elindultak, de a közlekedési baleset következtében már nem ért haza – hangsúlyozta Gál. Hozzátette: a rendőrség számos platformon és formában próbálja minél erőteljesebben felhívni a figyelmet arra, milyen fontos a biztonságos közlekedés, ugyanis azzal megelőzhető lenne akár a halálos kimenetelű baleset is.

Kifejtette: a halálos balesetek oka leggyakrabban a sebességtúllépés és a gyorshajtás. A szóvivő elmondása szerint nem arra kell gondolni, hogy az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességnél valaki gyorsabban hajt, hanem a relatív gyorshajtás is ide tartozik. Ez azt jelenti, hogy az útviszonyokhoz és körülményekhez képest megfelelően meg kell választani a jármű sebességét – hangsúlyozta.

A második leggyakoribb balesetet okozó tény az az elsőbbség meg nem adása. Ebben az esetben a leggyakoribb a zebrán áthaladó gyalogosoknak nem adják meg legtöbbször az elsőbbséget, ez okozza a balesetet – tájékoztatott Gál.

Hozzátette: a dobogó harmadik helyén pedig a kanyarodás illetve irányváltoztatás szabályainak megsértése következtében történő baleset.

Gál Kristóf elmondása szerint sok esetben figyelmetlenek a sofőrök, illetve a kütyük is elveszik az emberek figyelmét. Véleménye szerint rengeteg esetben továbbra is használják a sofőrök a telefonjukat vezetés közben, ennek azonban nagy a kockázata baleseti szempontból.

A szóvivő kiemelte: fontos, hogy amennyiben autóban ülünk, mint utas, figyelmeztessük a sofőrt a biztonsági öv bekapcsolására és minden egyéb szabály betartására, hiszen ezzel elkerülhetők a balesetek. Hozzátette: a tél közeledtével még nagyobb figyelmet kell fordítani a láthatóságra.