Az állam minden 2006. január 1-je után született gyermek részére ad 42 500 forint életkezdési támogatást, ami akkor válik Babakötvénnyé, ha a szülők a Magyar Államkincstárnál a gyermek részére Start számlát nyitnak, így az életkezdési támogatás és a szülők által befizetett plusz összeg - havonta akár csak 5000 forint - évente az infláció mértékéhez képest plusz 3 százalékot kamatozik, és ezáltal 18 év alatt a család a gyermek részére 2,3-2,5 millió forintot tud összegyűjteni - magyarázta a szakember.

 Hozzátette, a kamat jelenleg 5,4 százalék.

Borbély László András kiemelte, a 2006-os adatokat tekintve még több mint 670 ezer gyermek részére a szülők nem nyitottak Start számlát, azaz ők nem rendelkeznek Babakötvénnyel. A Start számla megnyitásáért nem kell fizetni, ezért a MÁK pénzforgalmi elnökhelyettese mindenkit arra buzdított, hogy éljen ezzel a megtakarítási lehetőséggel.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Start számlát nem csupán a 2006. január 1-jén vagy azután született gyermekek részére, hanem minden 18 év alatti gyermek részére lehet nyitni és lehet számukra babakötvényt vásárolni.